Основна школа "Аца Синадиновић"
Предејане

 

   ПОЧЕТНА
 
   О ШКОЛИ
Историјат школе
Школа данас
Историја Предејана
 
   НАСТАВА
Запослени
Школски календар
Распоред звоњења
Одељења
Уџбеници
Учење на даљину
 
   ЂАЧКИ КУТАК
Литерални кутак
Ликовни кутак
Спортски кутак
Такмичења
Једносменски рад
 
   ДОКУМЕНТИ
Годишњи план рада школе
Школски развојни план
Правила о оцењивању
Правила о понашању
Финансијска документација
Извештаји
Статут и правилници
Јавне набавке
 
   ГАЛЕРИЈА
 
   КОНТАКТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Историјат школе

      Основна школа у Предејану једна je од најстаријих школа на југу Србије. Према неким подацима школа је почела са радом 1873. године у време турске владавине и школа је била црквеног карактера и у њој се учи: буквар, часловац, катихизис, црквена историја и црквено певање, а похађају је ђаци из околних насеља. Школа се издржавала од прихода месне цркве и добровољних прилога становништва. У првим годинама рада школе сменило се више учитеља који су у школи радили неко време и онда одлазили.
     Година 1893. године подигнута је прва школска зграда у Предeјану са једном учионицом и станом за учитеља. Све до 1925.год. школа је била неподељена и радила са четири разреда у једном одељењу. Пошто се број ученика из године у годину повећавао, то је 1927.год. школа подељена и почела да ради са два комбинована одељења. Обзиром да за два одељења није било учионичког простора, на заузимање тадашњег учитеља Димитрија Марковића у истом школском дворишту подигнута је нова школска зграда са две учионице и станом за учитеља. 1929. год. школа је освећена и тада је отворено и треће одељење.
     Услед све већег прилива броја ученика већ 1935.године на постојећој школској згради дограђен је још један спрат са истим распоредом просторија а школа је подељена на четири одељења у четири разреда. Школа је нормално радила све до почетка другог светског рата.

      Доласком Бугара у Предејану 1941. и 1942.год. школа ради по бугарском програму и сви ученици су уписани  у први разред. Настава се изводи на бугарском језику. Међутим родитељи ученика почињу да игноришу овакву школу и она престаје са радом. Неколико година после рата, тачније 1949. год. дошло је до исељавања становништва па је број ученика опао и школа постаје поново неподељена, али 1950, 1951. и 1952. исељено становништво се поново враћа и број ученика се повећава. Због сталног повећања броја ученика, школске 1951/52.год. одлуком Обласног Народног Одбора у Нишу дата је дозвола за отварање осмогодишње школе сукцесивним путем. За отварање осмогодишње школе већ су били створени релативно добри услови, јер су због сталне потребе за проширењем учионичког простора 1950.год. подигнуте још две учионице изнад стана за просветне раднике. Неколико година касније, 1961.год. одлуком Народног Одбора општине Грделице осмогодишња школа у Предејану је централизована укључивши у свој састав и школе из Граова, Новог Села, Мрковице и Црвеног Брега.
     Основна школа у Граову основана је 1910.год. а први учитељ био је Цветко Најдовић. Права и наменска школска зграда саграђена је 1947.год. а 2007 у истом дворишту изграђена је нова, лепа и наменски грађена школа  у којој се данас изводи настава. Удаљена је 8 километара од матичне школе и данас има статус неподељене школе. Наставу похађа 8 ученика од првог до четвртог разреда. 

     Године 1962. због угрожавања живота ученика и наставника због проласка аутопута, рађа се идеја о изградњи нове школе. На најлепшем месту у Предејану, недалеко од цркве, отворена је нова школска зграда 10. октобра 1972. године. Нова школа је лепа и модерна, са великим и светлим учионицама, кабинетима и спортском салом. Те школске 1972/73. године школа је имала 431 ученика у осам разреда са по два или три одељења по разреду. Нажалост, последњих двадесетак година број ученика знатно опада.

     Деведесетих година  прошлог века Основна школа у Предејану враћа се школској и православној традицији, обележавању Св. Саве, дана школске славе 27. јануара. Приређује се културно-уметнички програм са хором и рециталом, а прослава се завршава светосавском забавом.
     Дан школе се обележава 10. октобра. Организују се спортска такмичења, изложбе ликовних и литерарних радова, свечана академија са рециталом, хором и оркестром; за ученике игранка, за наставнике забава.

 

Школа у Граову

      

 

 

 

Упис у средњу школу

 

Google

 

Википедија

 

Архимедес

 

 

Copyright © 2017 Основна школа "Аца Синадиновић" Предејане
Designed by: Млађан Младеновић и Дејан Тасић