Основна школа "Аца Синадиновић"
Предејане

 

   ПОЧЕТНА
 
   О ШКОЛИ
Историјат школе
Школа данас
Историја Предејана
 
   НАСТАВА
Запослени
Школски календар
Распоред звоњења
Одељења
Уџбеници
Учење на даљину
 
   ЂАЧКИ КУТАК
Литерални кутак
Ликовни кутак
Спортски кутак
Такмичења
Једносменски рад
 
   ДОКУМЕНТИ
Годишњи план рада школе
Школски развојни план
Правила о оцењивању
Правила о понашању
Финансијска документација
Извештаји
Статут и правилници
Јавне набавке
 
   ГАЛЕРИЈА
 
   КОНТАКТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предејане

    Предејане је дивна мала варошица смештена у срцу Грделичке клисуре, коју је вековима дубила Јужна Морава између обронака Чемерника и Кукавице.
    Сама варошица се развија након изградње цркве посвећене Светом Архангелу Гаврилу, железничке пруге и станице крајем деветнаестог и почетком двадесетог века. Било је ту и раније неколико кућа које су пре развоја варошице припадале селу Предејану, односно у то време једном јединственом Предејану.
     У турским пописима становништва од шеснаестог века и касније јавља се под именом Предел и Пределија. Број домаћинстава у то време је био шездесетак, а број становника се стално мењао. У тешким временима људи би одлазили, а када би наступио мирнији период људи би опет долазили и насељавали Предејане и остала места у клисури.

      

     Након коначног ослобођења у Великом рату, варошица се одваја од села Предејана и веома брзо развија. У њу долазе умни и предузимљиви људи из околних села и других градова и подижу лепе куће и многе занатске радње и трговине. У то време између два светска рата, радило је мноштво занатлија за свакојаке потребе становништва, школа, трговине, кафане, па чак и један хотел и једна банка. Главна улица и куће биле су осветљене струјом из локалне хидроелектране. Сваког викенда долазио је туристички воз из Ниша до Предејана са излетницима који су долазили да уживају у прелепој природи, а увече би се враћали у своје градове пуни лепих утисака.  Било је то златно доба Предејана.
   И након 2. светског рата Предејане наставља да се развија. Посебно се истичу Земљорадничка задруга и мотел Предејане који запошљавају мноштво радника из Предејана и околине. Расте знатно и број становника, има много деце и младих људи. Изграђена је и нова школа коју похађа велики број деце и у којој ради велики број учитеља и наставника. И то је један леп период, али доста другачији од претходног. Полако су исчезавали стари занати, а са њима и стари дух некадашњег Предејана. Можемо само да наслутимо како је некада било из прича старијих људи, као и гледајући старе фотографије и филмове.
   Последњих двадесетак година знатан број младих отишао је у потрази послом у иностранство или у веће градове и у њима трајно остао да живи са својим породицама. Тако се број становника и даље постепено смањује. Околна села постала су само бледа сенка некадашњих села пуних живота и младости. Варошица још увек некако одолева и опстаје упркос тешкоћама.

     Има Предејане још увек своје дражи које чине живот занимљивим. Кроз Предејане протичу две реке, Јужна Морава која својим вировима и брзацима мами риболовце и Предејанска река која нам пружа уточиште од летњих врућина својим водопадима и вировима. У близини реке се налази базен за купање. Посебна прича су кафане и кафићи. Ту се увек може наћи лепо друштво и чути свакакве приче и шале уз неку партију шаха, домина, јамба и других игара. Право богатство Предејана чине људи који свако на свој начин доприносе животу варошице. Ту се на једном месту могу срести и доктори наука,  професори, лекари, оперски певачи, радници и сељаци како сви равноправно разговарају и дискутују о свакавим темама. У Предејану је увек било шаљивих људи чије се шале годинама препричавају. Све то чини живот у Предејану лепим.

      Увек ће бити људи који ће из љубави према свом родном крају остати да живе ту где су одрасли и провели најлепши део живота. Надамо се да ће наступити неко лепше време за живот у овим нашим крајевима и да ће нови нараштаји одржати живом варошицу и околна села.

Д.Тасић

      

     

 

 

 

 

 

Упис у средњу школу

 

Google

 

Википедија

 

Архимедес

 

 

Copyright © 2017 Основна школа "Аца Синадиновић" Предејане
Designed by: Млађан Младеновић и Дејан Тасић